IPSF kongressen Hat Yai, Thailand, 2011

Tre förväntansfulla apotekarstudenter från Sverige åkte till Hat Yai i Thailand på International Pharmaceutical Students’ Federation (IPSF)s årliga kongress. Innan avresan var det ett par oroliga samtal hit och dit, och dubbelkoll om försäkringarna gällde då svenska UD avråder från resor till regionen där Hat Yai ligger på grund av oroligheterna runt den thai-malaysiska gränsen. I verkligheten har Hat Yai i princip aldrig drabbats av dessa oroligheter, och vi kände oss lika säkra som när man reser till vilken okänd stad som helst, och till slut var vi alla försäkrade också.

Hannah, som gick Leaders In Training-programmet (separat artikel om LIT kommer för de som är intresserade) i fyra dagar innan kongressens början spenderade totalt 17 nätter på det stora J.B. hotel där i princip hela kongressen höll till, de andra 11 och 13 nätter. Hotellet var kanske inte toppklass, men tillfredsställde nog de flestas behov.

Detta hotell blev allas vårt hem, och oavsett vilken tid på dygnet man kom ner i lobbyn satt alltid ett gäng med välbekanta kongressband runt halsen, ofta med sina laptops i full färd med att hålla sig uppkopplade mot omvärlden. Förutom dessa stulna (ofta nattliga) stunder var det svårt att hänga med i vad som hände i världen utanför – kongressdagarna fylldes av årsmöte (General Assembly), föreläsningar, trainings och workshops, och kvällarna av olika aktiviteter präglade av den thailändska mottagningskommitténs fantasi, omtanke och omsorgsfulla planering (men ovanligt lite alkohol för den som är van vid den europeiska dryckeskulturen). Där emellan fanns om man hade tur en kvart för att byta om till lämpliga kläder, och när man kom hem runt midnatt fanns alltid alternativen öl vid poolen, internet eller sömn – vi tror att vi lyckades balansera de tre på ett lämpligt sätt.

Temat för utbildningsdelarna i programmet var traditionell läkekonst, och vi fick vara med på en väldigt uppskattad workshop där lokala apotekarstudenter demonstrerade hur man gjorde olika produkter av traditionellt använda thailändska kryddor och växter. De flesta kände vi igen, och många kom igen i flera olika produkter, t.ex. eukalyptus, nejlika, citrongräs osv. I slutet fick alla 400 kongressbesökare med sig en liten burk ”Plai balm” som liknade tigerbalsam lite, en sprayflaska med citronella-myggspray, en flaska med doft-olja som man ska lukta på för att hålla sig pigg och frisk och en mystisk tygboll som man skulle värma i vattenånga och sedan trycka mot ömmande muskler.

Det vi främst tar med oss hem från denna kongress är, förutom 200 nya facebookvänner varav några vi definitivt kommer att hålla kontakt med, den inspiration och motivation som finns ute bland de blivande farmaceuterna. Vi konstaterar även att studenter i alla delar av världen brottas med samma utmaningar och ställs inför samma val och frågor. Detta trots att utbildningssystemen ser väldigt olika ut och vi alla kommer från väldigt olika bakgrunder.

Vi längtar redan efter nästa års kongress i Egypten 1-11 augusti. Skriv in datumen i din kalender så att även du kan följa med då!

Ehood Ali,
IPSF kontakperson 2011

loading...

Kommentera gärna: